Thursday, January 14, 2010

Tanah wakaf pun Lim GE nak songlap !

Hari tu spy ada maklumkan sedikit mengenai penghulu-penghulu kampung di P.Pinang yang dipantau oleh wakil dari kerajaan Lim Guan Eng dan DAP. Kali ni kita akan mengetahui lebih lanjut tentang kegiatan tak bermoral kerajaan negeri DAP didalam menyonglap tanah wakaf dan juga kes "cctv hidup" dalam kampung di Pulau Pinang.

Orang melayu di Pulau Pinang yang selama ini hidup rukun didalam kampung-kampung, cuba direndahkan martabatnya oleh kerajaan negeri DAP pimpinan Lim Guan Eng ini. Kerajaan negeri DAP ketika ini sedang mengusahakan untuk mewujudkan jawatan baru didalam kampung iaitu jawatan Penolong Pegawai Penerangan.

Tugas Penolong Pegawai Penerangan ini adalah mirip kepada tugas seorang ketua kampung disamping memantau setiap aktiviti dan juga pergerakan ketua-ketua kampung yang sedia ada. Kerajaan negeri DAP menyifatkan semua ketua kampung yang sedia ada terlalu menjaga kepentingan orang-orang melayu dan juga pro kepada kerajaan BN pusat. Penolong Pegawai Penerangan ini pula khabarnya akan ditempatkan disemua pejabat-pejabat daerah.

Apakah rasional tindakan kerajaan pimpinan Lim Guan Eng ini? Sebenarnya Lim Guan Eng mahu masyarakat melayu di Pulau Pinang huru hara didalam penempatannya sendiri. Dengan adanya Penolong Pegawai Penerangan disetiap pejabat daerah, tugas ketua kampung dan penolong pegawai ini akan belaku pertindihan.

Ini pastinya akan menyukarkan ketua kampung menguruskan hal ehwal pentadbiran kampung dan juga keseimbangan pentadbiran daerah akan terganggu dan wujud masalah. Inilah yang kerajaan negeri DAP mahukan.

Berkenaan tanah wakaf di Pulau Pinang, kerajaan negeri DAP telah membuat beberapa sekatan didalam pemilikan tanah wakaf yang selama ini diurus tadbir oleh majlis agama islam negeri (MAIPP). Dasar ini tentunya dibuat oleh Lim Guan Eng yang merupakan exco menguruskan hal ehwal pentadbiran tanah di P.Pinang.

Jika dibawah kerajaan BN dahulu, MAIPP memperolehi tanah wakaf melalui serah milik oleh pihak yang berniat untuk mewakafkan tanah dan juga beri milik tanah oleh kerajaan negeri setelah pembelian tanah untuk diwakafkan dibuat oleh MAIPP.

Tanah-tanah wakaf yang diperolehi biasanya akan dinamakan dibawah agensi-agensi MAIPP dan digunakan untuk tujuan-tujuan wakaf seperti mendirikan sekolah-sekolah agama dan juga pembinaan masjid.

Tetapi di bawah pemerintahan Lim Guan Eng, beri milik tanah oleh kerajaan negeri sudah tidak wujud lagi. Prosedur yang selama ini digunapakai didalam perolehan tanah wakaf juga diubah dan disekat supaya menyukarkan pengurusan tanah wakaf oleh MAIPP.

Tanah wakaf yang sepatutnya dinamakan diatas MAIPP dahulunya, kini tidak lagi dibenarkan untuk berbuat demikian. Setiap tanah wakaf baru dibawah kerajaan negeri Lim Guan Eng pula diwajibkan daftar dibawah SSI ( State Secretary Incorporated). SSI ialah sebuah syarikat GLC yang ditubuhkan oleh Lim Guan Eng bertujuan untuk menghapuskan sedikit demi sedikit hak milik tanah wakaf melayu secara sistematik di Pulau Pinang.

Sepatutnya tanah wakaf di "transfer" keatas nama MAIPP terlebih dahulu dan seterusnya ia akan dikelaskan dibawah tanah wakaf. Tetapi kini semua tanah wakaf ingin diuruskan oleh kerajaan negeri DAP. Nampak tak agenda Lim Guan Eng untuk menyonglap semua tanah wakaf orang melayu?

Ada satu kes di Kampung Aman, Pokok Sena Pulau Pinang yang membabitkan tanah seluas lebih kurang 2 ekar. Semua pengambilan dan pembayaran telah dibuat oleh MAIPP untuk menjadikan tanah tersebut sebagai tanah wakaf. Apabila tiba masa untuk proses penukaran nama tanah kepada MAIPP, kerajaan negeri DAP tidak membenarkan. Tanah tersebut telah didaftarkan dibawah kerajaan negeri dan juga didalam daftar senarai SSI.

Jika keadaan ini berterusan, mungkin selepas ini tanah wakaf tidak akan wujud lagi di Pulau Pinang. Tanah wakaf adalah merupakan sebagai satu "security" kepada masyarakat melayu/islam di masa hadapan. Jika ini pun hendak dirampas oleh kerajaan negeri DAP, maka akan telanjang bulatlah melayu Pulau Pinang suatu hari nanti.

Bagi spy, fenomena ini amat merugikan masyarakat melayu/islam di Pulau Pinang. Dimanakah 4 orang exco melayu PKR yang ditugaskan untuk menjaga kepentingan orang melayu/islam di negeri ini? Inilah yang sepatutnya mereka perjuangkan ! Apakah 4 orang exco melayu/islam PKR ini telah dicucuk hidung oleh Lim Guan Eng dan juga dipicit telornya?

Jika selama ini Anwar dan PKR berkokok di Pulau Pinang bahawa mereka tidak mengetepikan soal hak melayu dan juga Islam, apakah tindakan mendiamkan diri 4 orang exco PKR ini melambangkan perjuangan mereka didalam mewakili melayu/islam Pulau Pinang?

Bagi yang selalu mempersoalkan apa yang jasa Umno Pulau Pinang kepada masyarakat melayu Pulau Pinang, sebahagian jawapannya ialah didalam pengurusan tanah wakaf oleh MAIPP inilah.

Semua sekolah-sekolah agama dan juga masjid serta pusat-pusat kebajikan khas untuk melayu/islam Pulau Pinang, diurus selia secara tak langsung oleh Umno negeri dengan berkerjasama erat bersama MAIPP. Ramai yang tak sedar hakikat ini !

Itu kisah sebelum kerajaan negeri DAP mengambil alih negeri Pulau Pinang. Kini semua benefit ini bakal terhapus. Apa yang masyarakat melayu/islam pernah dapat dibawah pentadbiran kerajaan BN/Umno, tak mungkin lagi akan dikecapi dibawah pentadbiran Lim Guan Eng.

Inilah nasib tanah wakaf melayu di Pulau Pinang. Kini lebih kurang 1'600 hektar tanah wakaf di Pulau Pinang berdepan dengan ancaman bahaya di bawah kerajaan negeri DAP dan Lim Guan Eng. Renung-renungkan lah.
Sekian laporan spy leman dari serambi Sekolah Agama Rakyat ar-Ridwaniyah, Padang Lalang, Bukit Mertajam.

No comments:

Post a Comment